AB CALLIGRAPHY SCHOOL

Letterpress студио

Какво е летърпрес?

Високият печат (на английски relief printing) представлява група от печатни техники, които използват преса и намастилена релефна повърхност, чиито по-високи елементи пренасят мастилото върху хартия посредством натиск.Най-популярен сред видовете висок печат несъмнено е подвижният набор от букви. Появил се първо в Китай (1040 г.) и Корея (1377 г.), наборът от букви е основният метод за разпространение на информация от XV до XX век.
Този вид висок печат се нарича летърпрес (от английски letterpress printing), макар и да не съществува като официален термин в българския типографски речник. Приемаме чуждицата поради две важни причини: нуждата от конкретика в историята на книгопечатането с преса и подвижни печатарски букви и модерното възраждане на тази техника в цял свят, включително и в България.
Летърпресът е стара печатна техника, усъвършенствана в средата на XV век от Йоханес Гутенберг, който почерпил вдъхновение от винтовите преси за грозде. Пресата на Гутенберг поставя началото на втората информационна революция – книгопечатането (за първа се счита писмеността). Това радикално изменя обществото, неговата култура и грамотност. В резултат броят на книгите нараства двойно на всеки няколко години.
Печатните форми при летърпреса най-често са набор от метални или дървени букви (на английски typesetting), а за графичните елементи и изображения могат да се използват медни или дървени гравюри, линолеум и други.

Съвременният летърпрес

Съвременният летърпрес напълно предава чара на класическата техника, но ни радва с няколко нововъведения, които ни карат да се влюбваме наново всеки път, когато видим отпечатък. Това са обемната хартия (с дебелина от 0.4 до 1-2 мм) и силният машинен натиск (4-40 тона), който тя позволява. Неща, считани за забранени в миналото. 
Иронично е, но именно компютрите са техниката, която спомага за възраждането на летърпреса. Компютърните файлове, превърнати във фотополимерни, магнезиеви, месингови или медни клишета като модерна печатна форма, правят възможно лесното използване на собствени дизайни в летърпреса. Прилагат се прости цветове (spot colors), а самите мастила се забъркват по поръчка или на ръка чрез употребата на рецепти от цветови системи като Pantone®. Това означава, че всяка задача е различна, а всеки цвят се отпечатва самостоятелно посредством индивидуално клише. Пример: ако във вашия дизайн има жълто, зелено и лилаво, то всеки един от тях се забърква и напечатва с отделно клише, а не се използва CMYK както при дигиталните принтери. Резултатът е наистина впечатляващ, тъй като спот цветовете често са по-наситени. Именно заради това летърпресът отнема повече време и ресурс. Разбира се, съществуват и други технически особености, с които трябва да се запознаете, ако ви се наложи да правите дизайн и/или предпечат за летърпрес.

Mодерните летърпрес дизайни

Модерните летърпрес дизайни намират приложение най-вече във визитните картички и поканите за различни събития, предимно сватби. Разработват се големи сватбени комплекти за всеки гост, в които хората инвестират и на които разчитат да направят сватбения им ден още по-специален. Използват се комбинации от други ръчни и машинни техники за обогатяване на летърпреса – от акварелни фонове и калиграфии до топъл, дигитален и ситопечат. Резултатът е наистина красиви и стойностни проекти, които са високо ценени в цял свят.
Летърпресът не само променя облика на цялата индустрия за втори път, но поставя основите на модерното студийно печатарство.